Bu okulda ‘mavi önlük’ geleneği devam ediyor
Bu okulda ‘mavi önlük’ geleneği devam ediyor
Şırnak’ta öğrenciler, aile birliğinin onayıyla 10 yıldır beyaz yakalı, kırmızı ve mavi önlüklerle okula gidiyor.
Şırnak – Şırnak’ın Uludere İlçesi’ne bağlı Uzungeçit beldesinde bir okul mavi önlük zorunluluğunun kaldırılmasına rağmen mavi önlüğü bırakmadı. Türkiye’de mavi önlük geleneğini yaşatan ender okullardan biri olan Uzungeçit İlkokulu ve Anaokulu öğrencileri hala önlüklerle okula gidiyor.
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Uzungeçit beldesinde bulunan Zübeyde Hanım Anaokulu ve Uzungeçit İlkokulu öğrencileri beyaz yakalı, kırmızı ve mavi önlüklü eğitim görüyor.
Geçtiğimiz yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğrencilerin makul şartlarda kılık kıyafet serbestliğine ilişkin bir yönetmelik yayımlanmıştı. Bu yönetmeliğe göre devlet okullarında mavi önlük zorunluluğu kaldırılmıştır. Ancak Uzungeçit İlkokulu ve Anaokulu öğrencileri mavi önlüğü bırakmadı.
1989-1990 Eğitim-Öğretim yılında yayınlanan genelge ile okullarda siyah önlük zorunluluğuna son verildi. Bu dönemden itibaren siyah önlüklerin yerini mavi önlükler almıştır. 2012 yılında mavi önlük zorunluluğu kaldırıldı.
Uludere’nin Uzungeçit ilçesine bağlı Zübeyde Hanım Anaokulu ve Uzungeçit İlkokulu’ndaki öğrenciler, kıyafet serbestisi kararına rağmen okul aile birliğinin onayıyla 10 yıldır beyaz yakalı kırmızı ve mavi önlüklerle okula gidiyor. Zübeyde Hanım Anaokulunda 93 öğrenci kırmızı önlük, Uzungeçit İlkokulunda 245 öğrenci mavi önlük ve beyaz yaka giymektedir.
Uludere İlçe Milli Eğitim Müdürü Mikail Demirtaş, “2012 yılında mavi önlük zorunluluğunun kaldırılmasıyla birlikte serbest kıyafet uygulamasına geçildi. 2012 yılından itibaren Uzungeçit kasabasındaki anaokulumuz ve ilkokulumuzda mavi ve kırmızı önlük uygulamasına geçildiğini gözlemledik.” sınıflarındaki herkesin aynı renk olması onları daha keyifli ve daha huzurlu kılıyordu. Okul-aile birliğimiz uygulamanın devamına karar verdi” dedi.
“Eşitlik çocukların ortasında doğar”
Zübeyde Hanım Anaokulu Öğretmeni Sümeyye Soydaş, “Ankara’dan geldim, ilk geldiğimde çok üzülmüştüm. Ama şimdi burada olduğum için çok mutluyum, çocukları çok seviyorum, anne babaları çok seviyorum, çok seviyorum” dedi. köy çok hoşuma gitti ankarada böyle birşey görmedim çok çok staja gitmiştim buraya geldiğimde ilk başta çok şaşırdım sonra bunun çok değerli bir şey olduğunu anladım çünkü çocuklar arasında bir eşitlik.Sınıf farkı ortadan kalkıyor.Bu durumda herkes eşittir ve bu onlara çok yakışıyor.Bu durumu çok seviyorum.” konuştu.