DOKU Derneği, Ergene Havzası’na dikkat çekti
Erdoğan DEMİR / EDİRNE (İGFA) –1945 yılında yürürlüğe giren 4760 sayılı Toprak Günü Kanunu’na göre 11 Haziran’ı takip eden ilk Pazar günü “Toprak Günü”, 11-17 Haziran ortası ise “Kara Haftası” olarak kutlanır.
DOKU Derneği, Toprak Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak Ergene Havzası’na dikkat çekti.
Ergene Havzası arazilerini “Tarımsal Sit Alanı” olmaya davet eden dernek yöneticileri, “Toprakları tahrip ettiğimiz için artık buğday, mercimek, pirinç, nohut, hatta saman ve ot ithal ediyoruz. İthal ettiğimiz hububat ve bakliyatların çoğunun genetik kaynağı Türkiye’dir.Geride kalan bir avuç toprakla yaşam mücadelesi veren köylerimiz artık RES, Madencilik, Endüstriyel hayvancılık tesisleri, çimento fabrikaları, kil ve kalker tehdidi altındadır. taş ocakları
DOKU Derneği yaptığı açıklamada şu konulara vurgu yaptı:
1- 2010 yılında tamamlanan BİOSFER REZERV ALANI çalışması onaylanarak Istrancalar Biyosfer Rezerv Alanı ilan edilmelidir.
2-Istrancalar dünyanın en değerli kuş göç yolu üzerindedir. YEK projelerinden vazgeçilmelidir. Nesli tehlikede olan birçok göçmen kuş ile Trakya topraklarında yaşayan Akbabalar, Akkuyuruklu Kartal ve Şah Kartalların yaşam ve üreme alanlarından kaçınılmalıdır.
3-Kırklareli Turizm Bölge Planı yaklaşık 14 yıldır bakanlıkta bekliyor. Hala onaylanmadı.
4-Dünyanın en büyük taşkın ormanları ve Avrupa’nın en büyük taşkın yatakları acilen RAMSAR kapsamına alınmalıdır.
5-Istrancalar NATURA 2000 alanı ilan edilmelidir. (Çünkü sınırın Bulgaristan tarafı bu kapsamdadır)
6- 5 Kasım 2009 tarih ve 27397 sayılı Resmi Gazete ile bölgedeki yer altı su tahsisleri kapatılmış olmasına rağmen fabrika ve hayvan çiftliklerine izin verilmektedir. Türkiye’de 2 Havzadaki potansiyelden daha fazla su çekilmektedir. Bunlar Konya ve Trakya’dır. Konya’da obruklar ilk kez Malkara ve Ergene ilçelerinde meydana geldi. Yeraltı suları bu oranda tüketilirse Trakya’da obruklar oluşacaktır.
7- Yer altı su temin alanlarındaki patlayıcı madencilik faaliyetleri bir an önce durdurulmalı ve yeni ruhsat verilmemelidir.
8- Köylerdeki nüfus azalırken, köy yerleşimlerinin tarım arazileri üzerinde genişletilmesine izin verilmemeli veya onaylanmamalıdır.