Haber

Yoksulluk Sınırı Yükselmeye Devam Ederken, Açlık Sınırı Yine ‘Asgari’de Buluşmadı

Türk-İş’in araştırmasına göre Mart ayında gıda fiyatlarında aylık yüzde 1,76 olan artış, önceki yüzde 6,32’lik artışın yavaşladığını ve artmaya devam ettiğini gösterdi. Böylece yıllık artış 3 hanenin gerisine düştü.

Araştırmaya göre açlığın ve yoksulluğun sonu da yükseldi. Son hesaplamalara göre 1 haneye 4 kat fiyat düşerse o ev fakir sayılmaz.

Türk-İş, mart ayında gıda fiyatlarının aylık yüzde 1,76 ve yıllık yüzde 94,62 arttığını açıklarken, geçen ay yıllık artış yüzde 107,02 oldu.

Araştırmada açlık sınırı 9 bin 591,13 TL’ye, yoksulluk sınırı ise 31 bin 241,47 TL’ye çıktı. Açlık sınırı 8 bin 506 TL iken, asgari ücretin yaklaşık 1.000 TL üzerindeyken, yoksul olmamak için 4 asgari ücret şartı arandığı görüldü.

Açıklamada, “Şu anda büyük maddi sıkıntı yaşayan geniş kitlelerin 6 Şubat depremi ve ardından gelen sel felaketlerinin yarattığı sıkıntıyı hissetmesi ve gelir dağılımındaki adaletin yerini bulması mümkündür” denildi. daha da kötüleşir.”

Bunu mümkün olduğu kadar önlemek ve ücretlilerin milli gelirden aldığı payın yıldan yıla gerilemesini önlemek için siyasi iradenin ilk yapması gerekenlerden birinin vergilerde adaleti sağlayacak politikalar geliştirmek olduğu ileri sürüldü. yılına kadar.’

Mart ayında 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, istikrarlı ve yeterli beslenmesi yani açlığın sona ermesi için gerekli aylık gıda harcaması 9 bin 591,13 TL olarak hesaplanırken, 9 bin 591,13 TL olarak gerçekleşti. giyim, barınma (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık vb. Bunlara eklendiğinde, diğer zorunlu harcamaların tutarı kısaca yoksulluk sonunda 31 bin 241,48 TL’ye ulaştı.

Bekar bir çalışanın ‘geçim gideri’ aylık 12 bin 469,98 TL oldu.

TÜRK-İŞ verilerine göre dört kişilik bir ailenin taban harcama fiyatında ‘mutfak enflasyonu’ aylık yüzde 1,76, iki ayda yüzde 17,96, son 12 ayda yüzde 94,62, hatta 12 aylık ortalamalara göre yüzde 114,03. Ankara’da yaşıyor olarak hesaplanmıştır.

Hesaplamada süt, yoğurt ve peynir kümelenmesinde peynir ve yoğurt fiyatları düşerken, sütün fiyatı ilk kez litre başına 25 TL’nin üzerine çıktı. Hayvansal protein kaynaklarında bu ay önemli bir fiyat artışı yaşandı.

Yeni yıl öncesi yapılan gübre ve yem indirimlerinin, 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olan Gübre Takip Sistemine (GTS) yapılan zam ve küçükbaş hayvanların deprem bölgesinde bulunmasının da et üretiminin yapıldığı kümelenmede etkili olduğu vurgulandı. , tavuk, balık, yumurta, baklagiller ve yağlı tohum eserler bulunmuştur.

Ette yüzde 13, kuzuda yüzde 18, tavukta yüzde 4, yumurtada yüzde 16 ve balıkta yüzde 8 artış oldu.

Dana eti tarihinde ilk kez ortalama 250 TL’nin üzerine çıkarken baklagillerde fasulye yüzde 10 azaldı. Yeşil ve kırmızı mercimek fiyatları yüzde 4 arttı. Nohutta sınırlı bir artış görüldü.

Ekmek ve tahıllar grubunda Ankara’da 300 gramlık ramazan pidesi 9 TL’den satılırken, pirinç, makarna, un ve irmik fiyatlarında bir miktar artış, bulgurda ise sınırlı düzeyde düşüş yaşandı.

Yaş meyve sebze kümelenmesinde taze soğan, marul gibi salata yeşillikleri ile pırasa ve lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin fiyatları geriledi.

Patates fiyatları aynı seviyede kalırken kabak, biber, domates ve salatalık fiyatları geriledi. Portakal, mandalina ve greyfurt gibi kış meyvelerinin fiyatları da düştü. Ayva ve nar fiyatları yükselirken, sebzelerin ortalama fiyatı 19,63 TL, ortalama meyve ağırlığı 18,15 TL oldu.

Ayçiçek yağı ve tereyağı sınırlı düzeyde artarken, uçucu yağ artefaktlarının bulunduğu kümede margarin ve zeytinyağı bir miktar geriledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort